Nemzetközi nőnap

2023-03-08


A nemzetközi nőnapot március 8-án ünnepeljük. Hogy miért ez a nap, arra két elmélet létezik. Az egyik, amihez a nőnap eredetét is köthetjük, hogy New Yorkban 1857. március 8-án a női dolgozók tüntetést szerveztek, a magasabb fizetés és emberibb munkafelvételek érdekében. A másik elmélet pedig az, hogy 1908-ban ezen a napon 129 munkásnő hunyt el egy amerikai gyárban egy tűzvész következtében.

Az ENSZ közgyűlés 1977-ben nyilvánította ünneppé március 8-át, mint nemzetközi nőnap.

Magyarországon először 1913-ban ünnepelték meg a nőnapot, de csak 1948-tól vált kötelező ünneppé.

Rendszerváltás után a nőnap elvesztette a munkásmozgalmi jellegét és ma már csak inkább az ajándékozásról szól, akár csak az anyáknapja. Érdekes tény, hogy Bulgáriában és Romániában nőnapon az anyák napját is megünneplik, náluk erre az utóbbi ünnepre nincs külön nap kijelölve.

Csehországban és Szlovákiában mivel még mindig mint a kommunista rezsim jelképére tekintenek a nőnapra, ezért ők nem is ünnepelik. Portugáliában csajos estéket tartanak ezen a napon, Oroszországban viszont munkaszüneti nap van március 8-án és a férfiak magukra vállalják a házimunkát, hogy a hölgyek pihenhessenek. ☺

A taiwani kormány viszont nem éppen egy szimpatikus gesztussal ünnepeli meg ezt a napot. Ők ezen a napon teszik közzé a női lakosok derékméretére vonatkozó kutatási eredményeket és hívják fel a veszélyt az elhízásra.

Mi viszont fel szeretnénk hívni a figyelmet arra is, hogy ezen a napon ne feledkezzünk meg Zoltán nevű férfi ismerőseinkről sem!!!!! 

Ezúton szeretnénk Boldog Nőnapot kívánni minden kedves Hölgy olvasóknak és Nagyon Sok Boldog Névnapot a Zoltánoknak! 

 

Vissza