Apák napja

2022-06-17


Magyarországon 1994-ben honosították meg az apák napját, a Borsod megyei United Way mozgalmának kezdeményezésére.

Mivel Magyarországon viszonylag új ünnepnek számít, sokan még nem is tudnak az apák napja létezéséről. A médiában évről-évre egyre többet beszélnek erről az ünnepről, rendezvényeket szerveznek, a cégek is igyekeznek apák napi ajánlatokkal, kedvezményekkel kedveskedni ezen a napon.

Magyarországon az apák napját június harmadik vasárnapján ünnepeljük, így 2022-ben június 19-én, vasárnap lesz, mint a legtöbb országban, de vannak országok, ahol más időpontokban ünneplik az apák napját.

Akik ünneplik ezt a napot, azok általában saját készítésű ajándékokkal kedveskednek az édesapáknak, nagypapáknak, keresztapáknak vagy közös programot szerveznek és együtt töltik az időt.

Az apák napját Európa katolikus országaiban a középkorban is ünnepelték már, március 19-én, Szent József napján. Portugáliában, Spanyolországban vagy Svájcban mai napig, ezen a napon tartják az apák napját.

Az apák napja az USA-ból terjedt el. Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák megünneplését 1909-ben, miuán egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az édesapja őt és testvéreit egyedül nevelte fel, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, aminek eredményeként 1972-ben iktatták törvénybe Richard Nixon amerikai elnök közbenjárásával.

 

Vissza