Egészség világnapja - Stresszkezelés

2022-04-07

 

Az egészség világnapját április 7-én tartják, mivel ezen a napon 1948-ban kezdte meg a működését a WHO, az Egészségügyi Világszervezet.

Az egészségügyi világnap egy olyan lehetőség, amikor teljes figyelmet lehet szentelni olyan betegségeknek, melyeknek kialakulását a megelőzéssel jóval alacsonyabb szintre lehetne szorítani, illetve gyógyítása is jelentősen könnyebb lenne.

Ebben az évben az egészség világnapján a stresszkezelés és egyes élelmiszerek, tápanyagok kapcsolatát vizsgálták. Időnként mindenkinek alakul úgy az élete, hogy egy könnyen kezelhető stresszhelyzetbe kerül, de ha ez az állapot állandósul, akkor az kihat a testi és lelki egészségünkre is.

Ezért érdemes odafigyelni, hogy mit fogyasztunk. Azoknak az embereknek, akiknek munkájuk vagy életkörülményeik miatt folyamatosan stresszhelyzetnek vannak kitéve, leginkább tápanyagokban gazdag étrendre lenne szükségük, nem pedig a cukros, zsíros élelmiszerekre.
 

Teljes kiőrlésű gabonatermékek:

  • a szénhidrátok felelősek a jó hangulatért és a stressz csökkentéséért,
  • a komplex szénhidrátok stabilizálják a vércukorszintet, mivel lassabb ütemű a felszívódásuk,
  • B-vitamin, illetve magnézium-források, amelyek elengedhetetlenek a jó hangulat szabályozásában,
  • források: teljes kiőrlésű lisztekből készül kenyerek, tészták, péksütemények, gabonapelyhek, barna rizs, hajdina és más álgabonák.

Zöldségek:

  • spenót: magnézium, C-vitamin és folsav tartalma segíti a vérnyomás stabilitását és a stresszhormon csökkenését is,
  • brokkoli: B6-vitamin, folsav tartalma és szulforafrán komponense antidepresszáns hatású,
  • csicseriborsó: magnézium-, szelén-, B-vitaminok és cink forrás, amelyek felelősek a hangulatszabályozásért és a stressz elleni küzdelemben is segítenek.

Gyümölcsök:

  • banán: káliumban, B6-vitaminban és magnéziumban is gazdag, amelyek hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez,
  • áfonya: flavonoidban gazdag – akár csak a többi bogyós gyümölcs is -, melyek védenek a depresszió kialakulásától és jó hangulatot eredményez.

Természetesen a kiemelt ételek mellett szerepet játszanak a fehérjék (tojás, pulykahús), a jó zsírok (lenmag, repce és dió olajok), a pre- és probiotikumok bevitele (prebiotikum: hagymafélék, hüvelyesek, zabpehely, alma; probiotikum: joghurt, kefir, savanyú káposzta).

Az étkezés mellett kiemelt fontosságú a folyadék fogyasztása, ami leginkább víz legyen, illetve a mozgásról sem szabad elfeledkezni!

Ép testben, ép lélek! 

 

Vissza