Március 15.

2023-03-15


Március 15-e az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete és a modern parlamentáris Magyarország kezdete. A forradalom célja a Habsburg uralom megszünetetése volt. Az, hogy ezen a napon és utána mi történt mindenki számára közismert és tanultuk is ezerszer. Ha valaki szeretné feleleveníteni egy nagyon jó, gyermekek számára is hasznos Youtube linket ajánlunk: www.youtube.com/watch

Hivatalos ünnep ez a nap csak 1990-től lett, ugyanis a rendszerváltás előtt nem volt munkaszüneti nap, 1989-ben volt erre legelőször precedens. Március 15 a magyar sajtó napja is, utalva arra, hogy ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a Nemzeti Dalt és a Tizenkét pontot.

Van egy szokás is, amit ezen a napon mindig megteszünk. Kitűzzük a korkárdát a szív oldalán. Ez a hagyomány a magyar szabadságharcosokhoz fűződik, mivel ők viseltek legelőször nemzeti színű szalagot, amit a francia forradalom nyomán vettek át. Az egy másik kérdés, hogy állítólag helytelenül viseljük, azaz helyetelenül van hajlítva. A korkárdán kívül van a piros szín és belül a zöld. A korkárda olvasata szerint ez az olasz színeket képvisli, mivel a kokárdákat mindig belülről kifele olvassuk. Több régi fotón is a helyes színsor szerepel, de mivel Petőf a kívül piros változatot hordta, amit Szendrey Juliától kapott, ezért ez a hagyomány maradt meg. De történészek szerint, ha van a kokárdának lógója, akkor ez a színsorrend is helyes.

1848-ban mit kívánt a magyar nemzet?

Legyen béke, szabadság és egyetértés.

  1. Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.
  2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
  3. Évenkinti országgyülést Pesten.
  4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
  5. Nemzeti őrsereg.
  6. Közös teherviselés.
  7. Urbéri viszonyok megszüntetése.
  8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
  9. Nemzeti Bank.
  10. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk.
  11. A’ politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
  12. Unio.

Egyenlőség, szabadság, testvériség!

 

Vissza